Новини

21 Август 2024

На вниманието на българските превозвачи, извършващи случаен превоз на пътници от/до и през територията на Република Хърватия

Задължения към автобусните превозвачи, произтичащи от данъчното законодателство на Република Хърватия – допълнена и актуализирана информация

 

В допълнение на публикуваното на 20 юни 2024 г. съобщение по темата и след отправено от ИА “Автомобилна администрация“ искане за изясняване на данъчните задължения, произтичащи от данъчното законодателство на Република Хърватия към автобусните превозвачи от ЕС, от Посолството на Република България в Загреб предоставиха следната информация:

 

Република Хърватия е уеднаквила своето данъчно законодателство в съответствие с разпоредбите на Директива (ЕС) 2017/2455 в резултат на изменения в Закона за данъка върху добавената стойност, публикувани в Държавен вестник № 73/13-35/24. Поправките са влезли в сила от 01.06.2021 г. С тях се въвеждат специални процедури, в чийто обхват влизат: облагане на данъчно задължени лица без седалище в ЕС; определяне на ДДС за продажба на стоки от разстояние в ЕС; за поръчки по електронен път на стоки в ЕС; за услуги, които предоставят данъчно задължени лица със седалище в ЕС, но без седалище в държавата-членка на дейност.

 

Прилагането на посочените процедури дава възможност данъчно задължените лица от държава-членка на ЕС без седалище в Република Хърватия, но извършващи случаен международен пътнически транспорт на територията на Хърватия, да не се регистрират за нуждите на ДДС в Хърватия, също така да не подават месечни заявления нито формуляр МЦП. Достатъчно условие е съответната услуга „случаен международен пътнически превоз на територията на Хърватия“ да бъде заявена като вид дейност посредством системата за специален режим за облагане с ДДС – обслужване на едно гише – One-Stop-Shop (OSS). Вследствие на това проверката от митническите служители се осъществява единствено чрез въвеждане в системата на данъчния номер на данъчно задълженото лице, с който е регистрирано в OSS. В случай че превозвачът е регистриран и използва OSS, то той  няма други допълнителни задължения, произтичащи от данъчното законодателство на Република Хърватия, а само да представи своя регистрационен номер.

 

Повече информация за специалните процедури за облагане е достъпна на следния линк: https://www.porezna-uprava.hr/PdviEu/Stranice/PDViEU.aspx (само на хърватски език)

 

Предоставените по-горе от хърватска страна допълнителни уточнения налагат публикуваното на 20 юни 2024 г. съобщение по темата да бъде допълнено, както следва:

 

“Превозвачите, осъществяващи случаен пътнически транспорт през или на територията на Република Хърватия, които не са регистрирани и не използват услугата „Специални режими за облагане с ДДС – обслужване на едно гише – One-Stop-Shop (OSS)”, имат задължение 24 часа преди пътуването да подадат заявление до хърватската данъчна служба чрез попълване на формуляр МЦП (на хърв. ез. obrazac MCP/на англ. ез. MCP form application) с данните за пътническия превоз. Формулярът се попълва електронно на страницата на Данъчната служба на адрес: https://mcp.porezna-uprava.hr/prijava.html.

 

Задължението е в сила на основание промените от 2019 г. в разпоредбата на чл. 173.а от Правилника за данъка върху добавената стойност (на хърв. ез. Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost - Narodne novine od broja 79/13 do 1/19).

 

В случай че настъпят промени в данните на самото пътуване превозвачът следва да  подаде ново заявление с попълване на формуляра МЦП. А ако пътуването е отменено, превозвачът може да изпрати съобщение на Данъчната служба – подразделение Загреб, на следната електронна поща odjel.stranci@porezna-uprava.hr.

 

Напомняме, че транспортните фирми от държавите-членки на Европейския съюз, които извършват международен сухопътен превоз на пътници с автобуси, мини-бусове, таксита на територията на Република Хърватия, се явяват данъчни субекти и са длъжни да имат данъчна регистрация в Република Хърватия по Закона за данъка върху добавената стойност. Регистрацията се извършва пред Данъчната служба – подразделение Загреб на адрес: Avenija Dubrovnik 32, 10000 Zagreb, лично или чрез пълномощник, както и на електронен адрес: odjel.stranci@porezna–uprava.hr.“

 

Scroll to top