Новини

20 Юни 2024

На вниманието на българските превозвачи, извършващи случаен превоз на пътници от/до и през територията на Република Хърватия

Задължения към автобусните превозвачи, произтичащи от данъчното законодателство на Република Хърватия

Поради зачестилите случаи на санкционирани български автобусни превозвачи от страна на митническите власти на Република Хърватия за констатирани нарушения на данъчното законодателство при проверка на граничните пунктове, от Посолството на Република България в Загреб предоставиха следната информация:

“Превозвачите, осъществяващи случаен пътнически транспорт през или на територията на Република Хърватия, имат задължение 24 часа преди пътуването да подадат заявление до хърватската данъчна служба чрез попълване на формуляр МЦП (на хърв. ез. obrazac MCP/на англ. ез. MCP form application) с данните за пътническия превоз. Формулярът се попълва електронно на страницата на Данъчната служба на адрес: https://mcp.porezna-uprava.hr/prijava.html

Задължението е в сила на основание промените от 2019 г. в разпоредбата на чл. 173.а от Правилника за данъка върху добавената стойност (на хърв. ез. Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost - Narodne novine od broja 79/13 do 1/19).

В случай че настъпят промени в данните на самото пътуване превозвачът следва да  подаде ново заявление с попълване на формуляра МЦП. А ако пътуването е отменено, превозвачът може да изпрати съобщение на Данъчната служба – подразделение Загреб, на следната електронна поща odjel.stranci@porezna-uprava.hr.

Напомняме, че транспортните фирми от държавите-членки на Европейския съюз, които извършват международен сухопътен превоз на пътници с автобуси, мини-бусове, таксита на територията на Република Хърватия, се явяват данъчни субекти и са длъжни да имат данъчна регистрация в Република Хърватия по Закона за данъка върху добавената стойност. Регистрацията се извършва пред Данъчната служба – подразделение Загреб на адрес: Avenija Dubrovnik 32, 10000 Zagreb, лично или чрез пълномощник, както и на електронен адрес: odjel.stranci@porezna–uprava.hr“.

Scroll to top