Новини

11 Декември 2023

На вниманието на автобусните превозвачи, превозващи пътници от трети страни до страни от Шенген

            Във връзка с прилагането и влизането в сила на новите европейски системи: Системата за влизане/излизане (EES) и Европейската система за информация и разрешаване на пътувания (ETIAS), в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“   постъпи   информация,  предоставена  от  Звеното  за  подпомагане  на

превозвачите (Звеното) към Европейската система за пътувания и тяхното разрешение (ETIAS), създадено в рамките на FRONTEX, Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

С цел по-добрата информираност на автобусните превозвачи относно задълженията им сега и след стартиране на новите системи Звеното предприема инициатива да повиши осведомеността относно задълженията на сухопътните превозвачи, превозващи групи пътници (граждани на трети страни) по суша с автобус от трети страни до страни от Шенген, произтичащи от eвропейските регламенти:

  • EES (Regulation (EU) 2017/2226) <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32017R2226> и
  • ETIAS (Regulation (EU) 2018/1240) <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32018R1240>.

            През 2024 година предстои пускането, първо, на Системата Вход/изход, а впоследствие и ETIAS, няколко месеца по-късно.

            За допълнителни въпроси можете да се свържете с представители на Фронтекс (желателно на английски език) на следния имейл адрес:

 etias.acu1@frontex.europa.eu mailto:etias.acu1@frontex.europa.eu.

 

            Уведомяваме Ви също, че през м. ноември 2023 г. е проведена работна среща на Консултативната група за Система Вход/Изход (СВИ) и Оперативна съвместимост от Европейската агенция за широкомащабни информационни системи eu-LISA, на която е наблегнато, че тази система може да се използва само от регистрирани като потребители на СВИ превозвачи, както се изисква от тях по Регламент (ЕС) 2017/2226.

            В тази връзка е необходимо да се запознаете с  информацията за Системата Вход/Изход и да се регистрирате като потребители на СВИ на официалния сайт на европейската агенция eu-LISA.

Scroll to top