Актуално

19 Октомври 2022

Изменения в забраната на Беларус за преминаване на товарни превозни средства, регистрирани в Европейския съюз

НА ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ПРЕВОЗВАЧИ Изменения в забраната на Беларус за преминаване на товарни превозни средства, регистрирани в Европейския съюз

В раздела „Новини“ на Министерството на транспорта и комуникациите на Република Беларус е публикувано съобщение, че от 10.10.2022 г. се въвеждат изменения на режима за преминаване на товарни превозни средства, регистрирани в държавите-членки на Европейския съюз, през територията на Беларус. Линк към раздела: https://www.mintrans.gov.by/ru/news-ru/view/s-10-oktjabrja-perevozchiki-es-mogut-oformit-razreshenie-na-perevozku-gruzov-po-territorii-belarusi-4378-2022/.

Създадена е възможност за преминаване на регистрирани в Европейския съюз превозни средства без претоварване или смяна на ремаркета, според действащото Постановление на правителството № 247 от 22.04.2022 г., при съответното оформяне, заплащане и получаване на разрешение за превоз на товари с автомобилен транспорт през територията на Беларус.

За целта, превозвачът трябва да попълни заявление до Транспортна инспекция и да го изпрати по електронна поща, да се авторизира в автоматизираната система „Дазвол“ с потребител и парола, получена от Транспортната инспекция в създаден личен акаунт. След като оформи фактура за заявените разрешения, трябва да заплати такси по указаните реквизити.

Стойността на едно разрешение е 15 базови величини - 480 беларуски рубли към днешна дата (около 190 USD).

След това представител на превозвача или негов представител в Беларус трябва да получи разрешенията в структурното подразделение на Транспортната инспекция в областните градове или в гр. Минск.

Пълната инструкция за действие и формулярите са достъпни към настоящия момент на сайта на Министерството на  транспорта и комуникациите на Беларус на следните линкове: 

 

 

Всички останали превозни средства, които не са получили разрешения, попадат под досегашния режим, описан в Постановление на правителството № 247 от 22.04.2022 г.

Поради възможни затруднения за достъп до електронните ресурси, в Беларус се изпращат текстовете на документите.

Също така в раздела „Новини“ на Министерството на транспорта и комуникациите на Република Беларус е публикувано ново съобщение, разясняващо съобщението, че от 10.10.2022 г. се въвеждат изменения на режима за преминаване на товарни превозни средства, регистрирани в държавите-членки на ЕС, през територията на Беларус. Линк към новото съобщение: https://www.mintrans.gov.by/ru/news-ru/view/mintrans-dopolnitelno-razjjasnjaet-vozmozhnost-oformlenija-razreshenij-na-perevozku-gruzov-po-territorii-4379-2022/.

От разяснението следва, че режимът за движение определен с Постановление на правителството № 247 от 24.04.2022 г., забраняващ движението на товарни превозни средства, регистрирани в държави-членки от ЕС не е отменен и се отнася за всички посочени в постановлението превозни средства. Обявеното в съобщението от 10.10.2022 г. не се отнася само за правилата за достигане на пунктовете за претоварване или смяна на ремаркета. Превозните средства, които са снабдени със съответните разрешителни, издадени от Беларус, могат да се движат с тези разрешителни до определените в постановлението пунктове. Превозните средства, които не разполагат с такива разрешителни трябва своевременно да се снабдят с тях по указания по-горе ред. Тези разрешителни ще могат да се ползват само за придвижване до пунктовете за разтоварване или смяна на ремаркета.

Scroll to top