Новини

18 Април 2022

Въведена забрана от Беларус за преминаване на товарни автомобили в отговор на въведените от ЕС ограничения

На вниманието на българските автомобилни превозвачи  

В раздел “Новини” на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията на Република Беларус  е публикувано съобщение,  че от 00:00 часа на 16 април 2022 г. се въвежда забрана за преминаване на митническата граница на Евразийския икономически съюз в Беларус на пътни превозни средства – автомобили и влекачи, регистрирани в Европейския съюз. Допуска се преминаване през определени пунктове за преминаване до специални места за осъществяване на товаро-разтоварни дейности или смяна на ремаркета.

За превозните средства, регистрирани в ЕС, влезли на територията на Беларус до 16 април 2022 г. ограничението не се прилага до 23 април 2022 г.

Регистрираните в ЕС превозни средства, превозващи пощенски пратки и живи животни, се допускат без ограничения.

Държавният митнически комитет на Република Беларус (ГТК) ще определя по съгласуване с министерството на транспорта  пунктовете за преминаване и разтоварване.

Съобщението е достъпно на:

https://mintrans.gov.by/ru/news-ru/view/o-prinjatii-otvetnyx-mer-v-otnoshenii-transportnyx-sredstv-zaregistrirovannyx-v-gosudarstvax-chlenax-es-4294-2022  

На сайта на Държавния митнически комитет е публикуван списък от 14 пункта за претоварване и съответните гранични пунктове за преминаване:

https://gtk.gov.by/news/vnimaniyu-perevozchikov-zaregistrirovannykh-v-evropeyskom-soyuze-3/

Мярката е обявена като отговор на въведените от ЕС ограничения за  превозните средства от Беларус и Русия. Транспортирането на товарите е възможно след претоварване на беларуска територия или натоварването им от съответния пункт, указан на сайта на Държавния митнически комитет.

Scroll to top