Актуално

05 Февруари 2021

05.02.2021 г. Важно!НА ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ПРЕВОЗВАЧИ, ИЗВЪРШВАЩИ МЕЖДУНАРОДНИ...

05.02.2021 г.

Важно!
НА ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ПРЕВОЗВАЧИ, ИЗВЪРШВАЩИ МЕЖДУНАРОДНИ АВТОМОБИЛНИ ПРЕВОЗИ ОТ/ДО И ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЕЛАРУС И РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

Във връзка със зачестилите случаи на забрана за влизане на територията на Република Беларус и Руската Федерация на български водачи, извършващи международен автомобилен транспорт, от Посолството на Република България в Минск постъпи информация, че тези случаи са в резултат на включването на водачите в списъците за забрана за влизане в Република Беларус и Руската Федерация. Списъкът е общ и се прилага от граничните власти на двете страни, независимо от това коя страна е въвела забраната.

Включването в тези списъци се извършва от органите на МВР на Беларус на основание издадени решения на ГАИ /КАТ/, съдилищата, териториалните миграционни служби и други.

Основните причини за този проблем са незаплатени глоби за нарушения на правилата за движение по пътищата и/или влезли в сила съдебни решения за административни глоби.

Актуална информация за забрана за влизане на чужденците на територията на Беларус и Русия може да се получи на интернет страницата на МВР на Беларус в секция „Услуги“, в меню „Онлайн сервисы“ – „Проверка запрета на въезд  в Республику Беларусь“: https://mvd.gov.by/ru/service/26 Кодът на България е BGR, въвежда се фамилията и името, както е в паспорта, с латински главни букви. Възможно е да се изпише името и презимето на лицето по паспорт. Задължително се попълва адрес на електронна поща. При наличие на забрана излиза и информация за органа въвел забраната.

Съгласно неофициална информация при наложени глоби срокът за тяхното заплащане е до 3 месеца. След заплащане забраната за влизане на територията на страната отпада до 2 седмици. Водачите могат да получат информация за размера на глобите, като се обърнат към служителите на ГАИ /КАТ/ на съответния граничен пункт.

Scroll to top