Актуално

30 Август 2021

На вниманието на българските автомобилни превозвачи

На 3, 6 и 12 септември 2021 г. В пиковите часове се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т в участъци от АМ „Тракия“, АМ „Хемус“ и път I-1 Благоевград - Кресна

В пиковите часове на 3, 6 и 12 септември 2021 г. се спира движението на товарни автомобили с технически допустима максимална маса над 12 тона по най-натоварените участъци от автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ и първокласния път Благоевград – Кресна със съвместна заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“, ГД „Национална полиция“ и ИА „Автомобилна администрация“, както следва:

1. На 03 септември 2021 г. (петък) от 18:00 часа до 21:00 часа по следните участъци от републиканската пътна мрежа (РПМ):

  • АМ „Тракия“ в участъка от София до Пловдив (п.в. „Пловдив север“, при км 126+281) в посока Пловдив;
  • АМ „Хемус“ в участъка от София (км 0+000) до пътна връзка към кръгово кръстовище с път I-4 (км 87+800) в посока Варна;
  • Път I-I в участъка от етапна връзка на Лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград до Кресна връзка с АМ „Струма“ в двете посоки;

2. На 06 септември 2021 г. (понеделник) и на 12 септември 2021 г. (неделя) от 16.00 часа до 20.00 часа по участъци от РПМ, както следва:

  • АМ “Тракия“ в участъка Пловдив (от п.в. „Пловдив север“ при км 126+281) до София в посока София;
  • АМ „Хемус“ от кръговото кръстовище с път I-4 (км 87+800) до София в посока София;
  • Път I-1 в участъка от етапна връзка на Лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград до Кресна връзка с АМ „Струма“ в двете посоки.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Въведената мярка е с цел повишаване на пътната безопасност, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и ограничаване на пътно-транспортните произшествия с участие на тежкотоварни превозни средства.

Напомняме на водачите, че съгласно Закона за движение по пътищата за нарушения във връзка с въведена временна организация на движение са предвидени следните наказания:

  • Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец и с глоба от 300 лв. водач, който навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена временна забрана за движение.
  • Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от три месеца и с глоба от 1000 лв. водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението при въведена временна организация на движението или временна забрана за движение.
Scroll to top