Актуално

23 Декември 2021

На вниманието на българските автомобилни превозвачи, извършващи международен превоз на товари от/до Обединеното кралство

Във връзка с новите изисквания към превозвачите, които превозват стоки между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания (Англия, Шотландия и Уелс) след 1 януари 2022 г., предоставяме на Вашето внимание следната обобщена информация:

1.    Актуална информация относно митническия контрол върху стоки, които се превозват от остров Ирландия към Великобритания
На 15 декември, правителството на Обединеното кралство обяви, че от 1 януари 2022 г, настоящите правила за внос ще продължат да се прилагат за стоки, които се превозват от остров Ирландия (Република Ирландия и Северна Ирландия) към Великобритания, докато разговорите по Протокола за Северна Ирландия продължават. Това не се отнася за стоките, изнасяни от Великобритания към Ирландия.

Това означава, че на 1 януари 2022 г. ще бъде въведен пълен митнически контрол върху стоки, които се движат между ЕС и Великобритания, с изключение на Ирландия. За стоки, които се превозват между ЕС и Северна Ирландия, продължават да се прилагат действащите разпоредби по Протокола за Северна Ирландия.

2. Какво да направите сега, ако възнамерявате да превозвате стоки от 1 януари 2022 г.

-        Профил за Правителствения портал - ако все още нямате такъв, можете да го създадете, когато се регистрирате за GVMS
-        Британски Регистрационен и идентификационен номер на икономическите оператори (EORI) - включително, ако сте установени в ЕС. Номерът трябва да започва с “GB”.

Обикновено, създаването на профил в Правителствения портал не отнема повече от пет минути, но може да отнеме до два дни, ако са необходими допълнителни проверки. Кандидатстването за EORI номер също отнема около пет минути, а той следва да бъде генериран в рамките на 48 часа. Понякога са необходими допълнителни проверки, преди да получите своя EORI номер и това може да отнеме около пет дни.

След като създадете профил и парола за Правителствения портал и имате EORI номер, започващ с “GB”, ще можете да се регистрирате за GVMS за по-малко от пет минути. Би трябвало да получите достъп до системата в рамките на два часа след регистрацията. Вижте подробни указания как да се регистрирате за GVMS.          

  • Преди да стигнете границата, уверете се, че носите всички необходими лични и търговски документи  

Няма да можете да преминете границата, ако не представите необходимите документи, включително личен документ за самоличност, документите на превозното средство, митнически декларации и други. Запознайте се със списъка на необходими документи.

  • Вземете Справка за движение на стоки (Goods Movement Reference - GMR)

Транспортните компании трябва да използват системата GVMS, за да създават GMR за пратки с повече от една митническа декларация. Справката GMR е уникален номер, който свързва няколко предварително подадени декларации.

Всички движения на стоки в двете посоки между Великобритания и ЕС, които са започнали след 23:59 ч. британско време (GMT) на 31 декември 2021 г, трябва да бъдат съпътствани с GMR. Без тази справка, водачите няма да могат да се качат на ферибота и ще бъдат забавени или върнати от пристанището. Можете да създавате справка GMR от 29 декември 2021 г. за стоки, които ще внасяте или изнасяте от 1 януари 2022 г.

Лицето, което превозва стоките или е собственик на превозното средство (обикновено това е водачът), има законово задължение да представи GMR. Това е доказателство, че за всички стоки, които превозва, е била подадена митническа декларация. Не забравяйте, че може да бъде създаден само един GMR за всяко превозно средство.

GMR може да бъде създаден от водача, който превозва стоките, както и от мениджъра на превозвача, митническия агент на търговеца или спедитора. Преди да тръгне към Великобритания, водачът трябва да разполага със справка GMR, както и с телефонен номер на транспортната или спедиторска фирма, в случай, че е необходима допълнителна информация. 

Обърнете внимание, че е необходимо да представите GMR, дори и ако сте попълнили декларация “Обобщение на износа” (Exit Summary declaration - EXS) за празен товар.

Вижте как да създадете GMR, или изгледайте следното видео с подробни указания.

„Групаж“ се отнася за смесен товар от различни видове стоки в една пратка, или пратки от различни стоки, които се превозват заедно в едно превозно средство. Когато използвате групаж, ако при преглед на справката GMR видите съобщението „Необходима е проверка“, може да се наложи целият товар да бъде проверен на сухоземна граница (Inland Border Facility - IBF). „Проверете дали трябва да се явите на инспекция“ (налично на български език).

3. Промени в износа на стоки от Великобритания към ЕС
От 1 януари 2022 г. стоките, изнасяни през гранични пунктове, ще бъдат обект на пълен митнически контрол. Проверете дали компанията, чиито стоки превозвате, е подала правилната митническа декларация. Има два вида декларации за износ: предварително подадена декларация, или декларация, подадена при пристигане. Проверете на кои гранични пунктове се изискват декларации за износ, подадени при пристигане.

Проверете какъв референтен номер трябва да представите на границата, ако изнасяте стоки от Великобритания. Ако стоките бъдат определени за проверка, тя може да се осъществи на място на повечето пристанища. Ако преминавате през пристанищата Дувър, Евротунел и Холихед ще трябва да се явите на сухоземна граница (IBF).

4. Как да използвате двоен код за местоположение на товара (Freight Location Code - FLC) за стоки, напускащи Великобритания през Дувър или Евротунела
Когато попълвате декларация за внос, проверете дали граничният пункт, през който ще минете, използва системата GVMS. Ако има вероятност водачът да промени маршрута си след попълването на декларациите, препоръчваме да използвате двоен код за местоположение на товара (FLC) за Дувър/Евротунел, за да избегнете евентуални грешки или закъснения.

Ако стоките тръгват от пристанищата Дувър или Евротунел, винаги използвайте двоен FLC, когато попълвате декларации за износ, за да избегнете грешки при справката GMR. Проверете правилните кодове за различните пристанища, които поддържат системите Customs Declaration Service (CDS) или CHIEF.

5. Нови правила за преминаване през сухоземна граница (Inland Border Facility - IBF)
От 1 януари 2022 г., когато внасяте стоки във Великобритания, трябва да следвате указанията на Британската приходна и митническа агенция (Her Majesty’s Revenue and Customs - HMRC) относно това дали трябва да представите стоките за проверка, когато пристигнете.

Може да бъдете насочени към сухоземен граничен пункт (IBF) за документални или физически проверки, ако те не могат да бъдат извършени на границата. Понастоящем това важи за Дувър и Евротунела в Черитън.

Лицето, създало справката GMR (обикновено това е водачът), трябва да се увери, че стоките ще пристигнат на IBF за проверка и, че разполагат с необходимата информация и имат възможност да осъществят проверката.

Водачите могат сами да проверят статуса на стоките чрез услугата „Проверете дали трябва да се явите на инспекция“ (налично на български език). Превозвачите подлежат на глоба до £2500, ако не спазват указанията на HMRC. Научете как да преминавате през IBF, включително работното време през празничния период.

6. Удължаване на срока, в който няма да бъде събирана такса за тежкотоварни автомобили (HGV Road User Levy)
Събирането на такса за тежкотоварни автомобили (HGV Road User Levy) беше преустановено от 1 август 2020 г. По план, то трябваше да бъде възстановено на 1 август 2022 г.

Предвид ключовата роля на превозвачите за развитието на британската икономика, както и ефектът на пандемията от Ковид-19 върху транспортния сектор, правителството на Обединеното кралство реши да удължи срока, в който няма да бъде събирана тази такса, до 31 юли 2023 г. Следователно, няма нужда превозвачите да заплащат тази такса за пътуванията си в Обединеното кралство до тази дата.

7. Как да получите повече информация и помощ
Ако имате нужда от допълнителна информация относно гореизброените промени:

  • Свържете се с горещата линия за помощ за общи митнически въпроси и международна търговия (Customs and International Trade - CIT). От 1 януари 2022 г, чрез тази телефонна линия ще можете да задавате въпроси и за услугата GVMS. Линията е отворена 7 дни в седмицата, от 8 до 22 часа от понеделник до петък и от 8 до 16 часа през почивните дни. Можете да се свържете с експерти на Обединеното кралство на тел. 0300 322 9434. Може да изпратите въпросите си и чрез уебчат.

По време на коледните празници, линията ще работи за общи въпроси както следва:

  • 24 декември: от 8 до 22 часа
  • 25-28 декември: затворено
  • 29-31 декември: от 8 до 22 часа
  • 1-3 януари: от 8 до 16 часа
  • От 4 януари: нормално работно време

Ако превозвате стоки по време на коледните празници или извън горепосоченото работно време и имате нужда от спешно съдействие, за да преминете границата, може да се свържете със същата линия на номер 0300 322 9434 и изберете опция 1, 24 часа, 7 дни в седмицата.

  • Говорете със съветник, като използвате функцията за разговор на живо. Услугата се предлага и на български език. 
Scroll to top